Wyeliminowanie białego cukru i złego tłuszczu

Skuteczne odchudzanie wymaga wyeliminowania z jadłospisu tych produktów spożywczych, które w szczególny sposób przyczyniają się do gromadzenia nadmiernej tkanki tłuszczowej. Osobom dążącym do obniżenia masy ciała zaleca się rezygnację z białego cukru i niezdrowych tłuszczów. Na szczęście tego typu produkty spożywcze można zastąpić innymi, które nie utrudnią odchudzania.

Biały cukier można zastąpić między innymi stewią, która jest słodzikiem trzystukrotnie słodszym od cukru. Równie dobrym rozwiązaniem będzie ksylitol, czyli słodzik uzyskiwany najczęściej z drzewa brzozy. Produkty te można wykorzystać nie tylko do słodzenia herbaty i kawy, lecz także do pieczenia ciast oraz przygotowania lekkich deserów. Nie można jednak zapominać o tym, że każdy deser bez białego cukru jest dietetyczny.

stewia-w-tabletkach-40-12g-200-sztuk-planta-dulce

Popularne w kuchni oleje, masła i margaryny można zastąpić między innymi oliwą z oliwek. Doskonale sprawdza się ona zarówno podczas smażenia, jak i w trakcie przygotowywania sałatek, w przypadku których może zastąpić tłuste sosy. Oczywiście, oliwa z oliwek nie jest jedynym tłuszczem, jaki można wykorzystywać w trakcie odchudzania. Bardzo dobrą propozycją jest również olej kokosowy. Można go wykorzystywać między innymi do smażenia oraz smarowania pieczywa.

Wprawdzie wyeliminowanie z menu białego cukru i złych tłuszczów nie wystarczy, aby pozbyć się nadmiernych kilogramów, jednak z pewnością ułatwi osiągniecie upragnionych rezultatów. Takie zmiany w sposobie odżywiania wpłyną także korzystnie na zdrowie.